Baia Mare – Dincolo de obiectiv!

Asociația „Voluntari pentru Viitor”

Asociația „Voluntari pentru Viitor” (2V) a derulat în vara anului 2011 proiectul Baia Mare – Dincolo de obiectiv!. Acesta a avut ca scop final crearea unui album foto cu imagini reprezentative din orașul Baia Mare, album realizat în totalitate de tineri. Astfel, în prima parte a verii, 2V a început căutarea de tineri pasionați de fotografie și dornici să învețe mai multe despre arta fotografică.

Finanțatori

  • Consiliul Local și Primăria Municipiului Baia Mare
  • Clubul Rotary Baia Mare 2005
  • Direcția Județeană Pentru Sport și Tineret Maramureș

Parteneri

  • Universitatea de Nord Baia Mare
  • Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”
  • Rotaract Team Baia Mare
  • Inspectoratul Școlar Județean MM

După ce au fost selectați, aceștia au trebuit să treacă alături de echipa 2V prin două săptămâni intense de ieșiri de lucru zilnice prin oraș, prin mai multe workshopuri teoretice și practice. De asemenea, au luat parte la o excursie în Maramureșul istoric pentru a identifica imagini relevante din punct de vedere al ofertei turistice. Workshopurile au fost susținute de către specialiștii Felician Săteanu, Mihai Dan Mustea și Adrian Chira. Am vizitat împreună muzeele din oraș, am participat la un „curs” despre evoluția fotografiei la Muzeul de Istorie și Arheologie, am efectuat o vizită „didactică” la Foto Fuji, unde am învățat cum se lucrează cu lumina de studio.

Odată terminată a doua etapă a proiectului (prima constituind-o înscrierile), am ales împreună cu participanții câte trei fotografii (din cele peste 20.000!), care au fost prezentate publicului băimărean într-o expoziție la Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”. Vernisajul a fost unul reușit, lucru atestat atât de faptul că sala devenise neîncăpătoare, cât și de prezența mai multor personalități ale orașului, care ne-au onorat prin cuvintele alese ce ni le-au adresat în timpul manifestării. Ne-au ajuns la suflet gândurile artistului Ioan Marchiș, precum și cele ale domnului Ioan Simijdean – membru al Clubului Rotary Baia Mare 2005.

Finalul proiectului a constat în realizarea și distribuirea de albume și calendare cuprinzând fotografii sugestive din orașul Baia Mare. Având în vedere scopul produselor respective (de promovare a imaginii municipiului), o parte semnificativă a fost alocată primăriei, muzeelor, bibliotecii județene, bibliotecii Universității de Nord, participanților, partenerilor, finanțatorilor.

Expoziția „Baia Mare - Dincolo de obiectiv!” - Centrul Istoric

Expoziția și albumul online

Poți vizualiza fotografiile apărute în cadrul expoziției din vară pe pagina noastră de Facebook. Tot aici ai posibilitatea să lași un comentariu sau câteva gânduri adresate celui care a realizat fotografia.

Albumul „Baia Mare – Dincolo de obiectiv!” poate fi răsfoit online pe blogul nostru.

 

Află mai multe accesând evenimentul creat pe Facebook pentru înscrieri și cel creat pentru expoziție.

Apariții în presă (selectiv)

 

Le mulțumim pentru sprijinul acordat

Dorin Buda, Dan Carpov, Adrian Chira, Onoriu Dan, Raul Drența, Petru Dunca, Oana Leșiu, Mircea Lobonțiu, Ioan Marchiș, Mihai Dan Mustea, Cristina Nemeș Bota, Mihai Pătrașcu, Rada Pavel, Denisa Pintea, Delia Pop, Gheorghe Robescu, Felician Săteanu, Crina Văsuț

Amideco, Ceconii, DJSTMM, Foto Fuji, Fundația Maratin, RBS Service