Istoricul 2V

Cunoscută sub numele de 2V sau (inițial) Organizația Studențească 2V, Asociația „Voluntari pentru Viitor”, după cum apare în acte, a luat ființă în data de 17 august 2010. Ea a apărut din dorința, dar și din necesitatea de a exista ceva „fresh” în mediul studențesc băimărean, ceva independent, cu personalitate.

Amfiteatrul A59

2V a oferit o abordare nouă, caldă și mai ales profesionistă studenților de la Universitatea de Nord. Prima apariție publică s-a ivit peste noapte, odată cu începerea anului universitar, în primele zile ale lui octombrie. În sala festivă a universității, în amfiteatrul Facultății de Litere și la aviziere au fost postate mesaje de bun venit adresate studenților și mai multe ghiduri care să-i ajute în primele zile.

Surprinderea a fost mare, puțini știind de proaspăta organizație (care avea să creeze mici inconveniente celor mai… conservatori). Unii au crezut că este noua imagine a ligii, datorită cifrei „2” din denumire. De fapt, respectiva cifră a fost o simplă alegere… Voiam să născocim un nume mai aparte organizației. Ne săturaserăm de clasic. Puteam foarte ușor să ne numim „Liga Studenților Universității de Nord” (LSUB), dar cum ar suna asta? Hai, spune „LSUB” de cinci ori, cât de repede! Cum ți se pare?

După o recrutare „de pornire” și câteva recomandări, 2V s-a ales cu vreo 15 voluntari, majoritatea din întâiul an de facultate. Împreună am făcut câteva teambuildinguri, unul dintre ele fiind în data de 10.10.10. A fost – oarecum – prima activitate cu voluntarii 2V, dar era mai mult pentru noi… Nu doream nici măcar să se știe cine a făcut-o… A ieșit – până la urmă – ceva interesant și, am putea spune, chiar unic. Poate cândva îți vom dezvălui și ție, drag cititor. :)

Și uite așa, cu tânăra echipă și cu binevenite ajutoare de la liceele din oraș, am decis să reînviem o voce a studenților care se pierduse în negura timpului, undeva prin 2001. Am relansat astfel fosta revistă studențească într-un format inedit, unul care să ne ofere o provocare mai ales nouă. Așa s-a născut ziarul „Nord”. Tipărit inițial într-un număr de 2.000 de exemplare și suportat aproape în întregime de fondatorii asociației (promisiuni au fost… și așa au și rămas), „Nord”-ul a fost distribuit îndeosebi în spațiul universității, dar și la câteva licee din oraș.

Colegiul National Dragos Voda

Aprecierile au fost numeroase. Mulți au fost surprinși și, spre bucuria noastră, publicația a trecut dealul, ajungând la Sighetu Marmației, cu sprijinul unei redacții de presă online din această localitate. E adevărat, am avut și mici scăpări, din neatenție sau din necunoașterea subtilităților jurnalismului, dar din unele puncte de vedere s-a situat peste nivelul publicațiilor studențești de până la momentul respectiv.

Desigur, și-au spus cuvântul preocuparea cu totul aparte a fondatorilor 2V pentru tratarea corespunzătoare a detaliilor (a elementelor ce par câteodată nesemnificative), identificarea celor mai potrivite modalități de promovare a imaginii, inclusiv printr-o anumită elaborare a mesajelor, acestea cu atât mai mult cu cât ei sunt studenți la profilurile Comunicare și relații publice și Jurnalism.

În scurt timp am lansat un concurs cu premii având ca obiect crearea siglei pentru organizație. De la înființare până în primăvara următoare, sigla asociației consta într-un simplu… 2V. :) În urma concursului, ne-am ales cu câteva idei chiar bune și am premiat trei dintre ele. Cea care ne-a plăcut mai mult a fost estetizată de artistul local Szilárd Székely (vocalistul trupei Ultimu’ Nivel), ea devenind sigla oficială a organizației, pe care o folosim și astăzi.

Continuare pe pagina 2

Apasă aici pentru a citi a doua parte a istoricului 2V

Pages: 1 2